Recept-Rundvleeskroketten-de-Bijsterhoeve (4)

De week dat we vleespakketten afleveren is ook een week van vlees verwerken. Deze keer had ik
heel veel soeppakketten over. We houden best van een soepje, maar er bestaat zoiets als ’te veel van het goede’. Om het toch een beetje te kunnen verwerken, moest ik dus wat nieuws verzinnen. Anders heb ik straks een vriezer vol met soeppakketten en eten we een heel jaar lang alleen maar soep.

Mijn moeder is bij ons en we zijn een beetje aan het rommelen in huis. Zoonlief is jarig
vandaag, dus we zijn aan het taarten bakken, maar ook lekkere hapjes maken voor bij de borrel. Zoonlief is al vlees aan het roken in de rookton, dat gaat het vast goed doen vanavond!

Ik heb nog gekookte soepbotten in de koelkast liggen, deze nemen veel ruimte in beslag en moeten
ook verwerkt worden. En ineens kreeg ik een ingeving: “Mam jij maakte vroeger toch wel eens kroketten?” Mijn moeder antwoordde: “Ja, dat heb ik wel eens gedaan, en mijn moeder deed het ook wel eens”

Hoe dan? Herinneringen worden opgehaald en we gaan aan de slag. Ik ga eerst het vlees van de botten halen, en trek het met een vork uit elkaar, net als voor de salade. Daarna ga ik de vulling voor de kroketten bereiden, zet alles in de koelkast om een beetje of te koelen, en veel te snel probeer ik al of er kroketten te maken zijn. Het is etenstijd, we willen proeven. En geduld is niet mijn sterkste kant. Je raad het al, de kroketten konden niet goed gevormd worden, maar de smaak is geweldig!

Later heb ik een nieuwe poging gedaan, en toen de ragout wel goed af laten koelen. Deze kroketten
waren wel mooi van vorm.

Zelf rundvlees kroketten maken

Wat heb je nodig:

Keukengerei:

  • Braadpan
  • Houten lepel
  • Litermaat
  • Keukenweegschaal
  • 3 diepe borden
  • Frituurpan


Voor de vulling:

Ingrediënten:

  • Gaar rundvlees (deze keer van het soeppakket, mar kan ook van poulet of ander vlees)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 liter bouillon (Van het gekookte soeppakket)
  • 1 theelepel Paprika poeder
  • 1 theelepel Kerrie poeder
  • ½ theelepel Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 2 theelepels Thijm
  • Kruidenzout
  • Ei
  • Panneermeel

Bereidingswijze runvlees kroketten

Fruit de ui en de knoflook in een braadpan, voeg daarna het vlees toe en bak dat even mee.

Voeg dan de kruiden toe, je kunt zelf ook eindeloos variëren met kruiden naar eigen smaak. Bak de
kruiden even mee.

Doe dan de bloem in één keer in de pan, roer het goed door.

Voeg wat bouillon toe en roer het goed door elkaar met een houten lepel, je krijgt nu een soort deeg.

Doe in gedeeltes de rest van de bouillon erbij, roer het tot een dikke pap.

Laat deze minstens een uur in de koelkast afkoelen. Als de vulling goed koud is kan je verder met het maken van de
kroketten.

Zet 3 diepe borden klaar, doe in het ene bord bloem, en het andere bord paneermeel en
kruidenzout naar smaak en in het derde bord 2 eieren, kluts deze even goed los.

Vorm de kroketten (75 gram) of bitterballen (25 gram), rol deze door de bloem, daarna door het ei, en daarna door het paneermeel voor de korst.

Zorg dat de hele vulling bedekt is, anders lekt hij met bakken.

Bak de kroketten in 5 minuten, en de bitterballen in 3 minuten op 180 graden af in de frituurpan. En eetsmakelijk!